Wybierz kontynent

Pierogi z jagodami

Rzadkość na światową skalę – pierogi z owocami. Można podawać je na ciepło lub na zimno. Można podawać na ciepło, na zimno, z masłem, z cukrem, ale najlepsze pierogi z jagodami to te polane śmietaną wymieszaną z odrobiną cukru waniliowego.

Pierogi z jagodami Fot. Łukasz Modelski

Pierogi z jagodami

Rzadkość na światową skalę – pierogi z owocami. Można podawać je na ciepło lub na zimno.

Można podawać na ciepło, na zimno, z masłem, z cukrem, ale najlepsze pierogi z jagodami to te polane śmietaną wymieszaną z odrobiną cukru waniliowego.


Składniki

½ kg mąki
Szklanka wody
½ kg jagód
1/5 kostki masła
Sól
(opcjonalnie Cukier puder
(opcjpnalnie) Cukier
(opcjonalnie) Śmietana


Sposób przygotowania

- Jagody opłukać i pozwolić im obeschnąć

- Do miski z mąką włożyć masło, wsypać odrobinę soli i wlać szklankę gorącej wody
- Starannie wymieszać wszystko łyżką, gdy leciutko ostygnie, zacznij wyrabiać ciasto
- Wyrabiać do momentu, aż ciasto z łatwością będzie odlepiać się od rąk
- Zrobić z ciasta kulę i odłożyć na co najmniej pół godziny
- Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy
- Z rozwałkowanego ciasta, za pomocą szklanki lub tzw. ringu, wycinać kółka
- Pozostałe ciasto zagniatać i rozwałkowywać. Czynność powtarzać aż zabraknie ciasta.
- Teraz można (choć nie trzeba) wymieszać jagody z kilkoma łyżeczkami cukru pudru
- Do wyciętych kółek nakładać jagody. Kłaść na środek kółka, względnie dużo, żeby wypełnić większość placuszka.
- Sklejać brzegi mocno ściskając je palcami. W razie trudności lekko zwilżyć palce. Brzeg lub „szef” na zewnątrz pieroga lekko skręcać tworząc falbankę, ostatecznie można połączyć brzegi naciskając je widelcem.
- Zagotować duży (a najlepiej – bardzo duży) garnek wody, osolić, zmniejszyć ogień
- Łyżką cedzakową ostrożnie wkładać pierogi do wrzącej wody
- Pilnować, żeby się nie posklejały i nie przywarły do dna, poruszyć delikatnie drewnianą łyżką
- Poczekać aż wypłyną, pogotować jeszcze minutę, wyłowić łyżką cedzakową
- Podawać na ciepło lub na zimno, można posypać cukrem i/lub polać śmietaną

Warto wiedzieć

Ciasto na pierogi może być z dodatkiem masła, jak w przepisie. Wielu lubi jednak najprostsze ciasto z wody i mąki. Też jest świetne. Trzeba tylko pamiętać, żeby bardzo cienko je rozwałkować.

A Ty jak przyrządzasz to danie?

Podziel się z Powiem.Polsce.pl przepisami na swoje ulubione potrawy. Czekamy na Twoje propozycje ze zdjęciami. 

Podziel się tym, co lubisz gotować:

https://powiempolsce.pl/share

O Autorze

Łukasz Modelski Redaktor

Łukasz Modelski – historyk sztuki, mediewista i smakosz. Autor książek, redaktor, dziennikarz, felietonista i wydawca. Gospodarz kultowej „Drogi przez mąkę” w radiowej Dwójce, autor rozmów z najważniejszymi kucharzami świata, prowadzący programy o historii kuchni w TVP Historia. Fot. Jacek Poremba.

© PowiemPolsce.pl

Miejsca Polaków na świecie

Miejsca Polaków na świecie

Zapisz się do newslettera

Jesteś tutaj